Thursday, September 11, 2008

Regering Afghanistan juicht komst extra Amerikanen toe

De Afghaanse regering verwelkomde de beslissing van de Verenigde Staten om meer soldaten naar Afghanistan te sturen, maar herhaalde dat de versterking van de Afghaanse veiligheidstroepen het antwoord is voor de lange termijn.

President Bush kondigde dinsdag aan dat hij 8.000 militairen terugtrekt uit Irak en er 4.500 in januari extra naar Afghanistan stuurt. Voor Afghanistan gaat het om een gevechtseenheid van het leger en een bataljon mariniers.

In de loop van 2009 zouden er nog meer Amerikaanse versterkingen komen opdagen, zo werd onlangs al gemeld, dus de beslissing van Bush van dinsdag komt niet onverwacht.

Een woordvoerder van de Taliban heeft gezegd dat zijn beweging zo meer doelwitten heeft om aan te vallen, iets wat de opstandelingen al vaker hebben laten weten wanneer er buitenlandse troepenversterkingen werden aangekondigd.

Afghanistan kent volgens verslaggevers de meest gewelddadige periode sinds het bewind van de Taliban dat van 1996 tot eind 2001 in Kabul aan de macht was werd afgezet door een Coalitie die door de VS wordt geleid.

Commandanten hebben verschillende keren verzocht om 10.000 tot 15.000 meer manschappen bovenop de 70.000 die er nu al in Afghanistan aanwezig zijn.

In het voorjaar werden ongeveer 3.200 extra Amerikanen naar het aziatische land gestuurd. Hun verblijf werd onlangs verlengd tot november. Er bestonden vraagtekens over een tussentijdse oplossing wanneer deze manschappen zich terug zouden trekken.

Robert Gates, de Amerikaanse minister van Defensie, was van mening dat ze afgelost moesten worden door bondgenoten. Maar dat zat er vanaf het begin al niet in. Dus moeten de VS het zelf uitvechten.

Ondertussen zijn de VN enthousiast over de groei van het Afghaanse leger tot 134.000 personeelsleden.
VN staat achter groei van het leger van Afghanistan

No comments: